sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Pahvi-Sauli ja kumppanit

En malttanut olla ottamatta tätä kuvakaappausta. Asiassahan EI ole mitään hauskaa, mutta entäs tapa jolla se esitetään...

Esa Kärnän alkuperäinen blogikirjoitus löytyy täältä. Olettaisin, että kirjoituksen huumori on ainakin osittain aivan tahallista.

Pahvi-Saulin kannattajat (sic!) "ovat mitä ilmeisimmin ulkoistaneet Ihmisen Kohtaamisen Haavistolle" (Tiina Arppe).

Sunnuntaikolumnistin tuohtumus vain kiihtyi maanantaina. Tällä kertaa häpäisyn kohteena ei ollut "tasavallan presidentiksi pyrkivä Pahvi-Sauli", vaan "Jyrkin bitch" Timo Soini.

"Häpeä", kirjoittaa Esa Kärnä. "Suomen mukasuvaitsevaiston toimittajakunta ylitti nyt sen rajan josta ei ole paluuta."


"Se oli vahinko"

Alla: "– Se oli vahinko, Jungner sanoi IS:lle."

Mitäs sitä anteeksi pyytelemään tai persust... perustelemaan. Luulis ettei noi kundit nyt niin vähästä säpsähdä – jengikieli hallussa, kato!

"– Twitterissä voi lähettää suoria viestejä kavereille tai yleisiä twiittejä. Minun piti lähettää viesti kavereille, ja se meni yleiseen jakeluun. Meillä on kaveriporukka, ja lähetämme toisillemme twiittejä jengikielellä, huumorilla, Jungner kertoi."

Luulenpa, että anglo-amerikkalaista populaarikulttuuria vähänkään tunteva kansalainen osaa asettaa tuon biatch-huumorin oikeaan kontekstiinsa ja nauraa sille, olematta ylettömän ilkeä.

Mehän tiedämme, että määrätyn puolueen tietyt luottamushenkilöt, rivikannattajista puhumattakaan, viljelevät huomattavastikin rankempaa "huumoria" ja "jengikieltä".

Klikkaa kuvia nähdäksesi ne suuremmassa koossa.

Kaksi Paul Celanin runoa

Meine dir zugewinkelte Seele (1969) / Minun ...
Wirk nicht voraus (1967) / Älä vaikuta ennalta
Suomennokset Pajari Räsänen, 2010.

torstai 26. tammikuuta 2012

Nuorissa on tulevaisuus: Niinistön ja Haaviston aloitteista

HS:n live-feedissä oltiin 25. tammikuuta huolissaan loanheitosta. Vauva-lehden keskustelupalstalta oli levitetty kopiota Eduskunnan sivuilta löytyvästä valtiopäiväaloitteiden listasta, jonka voi kuka tahansa luoda antamalla hakukoneeseen tietyn edustajan, tässä tapauksessa Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston, sukunimen ja eduskuntaryhmän. Tätä listaa on käsitellyt esimerkiksi Topias Salonen US:n Puheenvuoro-blogissaan

HS:n toimittajat kirjoittavat: "Tapaus muistutti heti ensimmäisen kierroksen jälkeen laajalle levinnyttä kuvaa, jossa rinnastettiin Haaviston ja Niinistön valikoituja ansioita. Haaviston kannattajat osoittivat listalta useita puutteita, ja pian netissä levisi uusia versioita ansioluetteloista. Erilaisia valikoituja totuuksia näytti siis olevan liikkeellä runsain mitoin." He viittaavat Antti Vesalaan (kok) todetessaan, että luettelo on valikoiva koska se ei "ota huomioon, milloin aloitteet on tehty".

Koetan nyt tässä korjata tuon puutteen ja korostan, että kyse on enimmäkseen parinkymmenen vuoden takaisesta toiminnasta. On kuitenkin kysyttävä, onko tämän julkisen tiedon jakaminen todella "loanheittoa" ja verrattavissa noihin valikoiviin, kyseenalaisiin "ansioluetteloihin". Vauva-lehden keskustelijalta oli epäilemättä virhe poistaa vuosiluvut jakamastaan listasta.

Eduskunnan hakukoneella löytyy 34 Sauli Niinistön ja 28 Pekka Haaviston aloitetta. Nämä ajoittuvat vuosien 1989 ja 1994 välille – tosin Haavistolta löytyy yksi aloite niinkin läheltä nykyhetkeä kuin vuodelta 2009. Nämä sijoittuvat siis suurelta osin kahden nuoren poliitikon uran alkuvaiheeseen.

Antti Vesala kirjoittaa blogissaan: "Syy aloitteiden puuttumiseen 1990-luvun alkuvuosista eteenpäin on tietenkin selvä. Vuoden 1993 jälkeen Sauli Niinistö on toiminut ministerinä ja eduskunnan puhemiehenä, eivätkä ministerit tai puhemiehet tehtäviensä luonteesta johtuen tyypillisesti tee aloitteita. Pekka Haavistokin toimi ympäristöministerinä 1990-luvulla, mikä selittää hänen aloitteisiin liittyvää hiljaiseloaan 90-luvun alun jälkeen."

Mikä näissä aloitteissa sitten on kiinnittänyt huomiota ja herättänyt keskustelua? Katsotaanpa itse eduskunnan sivuilta löytyvää dataa.

Tulostin listan hakutuloksista PDF-tiedostoiksi, joita sitten muokkasin GIMP-kuvankäsittelyohjelmalla asettaakseni listat rinnakkain ja tehdäkseni niiden vertailun mahdollisimman vaivattomaksi. Kuvassa vasemmalla näemme edustaja Niinistön 34 aloitetta, oikealla edustaja Haaviston 28 aloitetta (klikkaa kuvaa nähdäksesi sen kokonaan):

Sama data on luettavissa myös koottuna yhdeksi tekstitiedostoksi, täällä.

Liekö tarpeen korostaa, mikä näissä luetteloissa pistää silmään. Toivon lukijan vertailevan aloitteita ja tekevän johtopäätöksensä itse.

Keskustelin asiasta eilen illalla Facebookissa eräiden Niinistön kannattajien kanssa. He korostivat, muun muassa, että nuorelta kansanedustajalta on ollut tapana odottaa kotiseutunsa asioiden ajamista, ja että Niinistön tärkeät meriitit ovat toki tuon kansanedustajanuran jälkeiseltä ajalta. En tahdo väheksyä Niinistön poliitikonuraa millään lailla ja totean, ettei hänen nuorena kansanedustajana ajamissaan asioissa ole sinänsä mitään vikaa – listasta löytyy toki sellaisiakin erinomaisia aloitteita, jotka eivät suoraan liity Niinistön vaalipiiriin ja erityisesti sen infrastruktuuriin (tai "siltarumpuihin", kuten perinteisesti sanotaan).

Sauli ei ole Pekkaa pahempi, mutta Pekkapa ei olisi yhtään hullumpi presidentiksi.

Jätän kuitenkin nyt, kuten jo sanoin, johtopäätösten tekemisen lukijalle.